اصطلاحات اولیه در طراحی وب سایت امری نسبتا مهم و ضروری می باشد. در این بخش قصد داریم تا شما را با تعدادی از اصطلاحات اولیه در طراحی وب سایت آشنا کنیم:
1- Web Page یا صفحهی وِب:
به مجموعه ای از تصاویر و نوشتهها كه به صورت یك صفحه از طریق اینترنت قابل دسترسی میباشند ، صفحه وب میگویند.
2- Web Site یا وب سایت:
پایگاهی بر روی فضای مجازی اینترنت ، شامل مجموعه ای از صفحات وب است. كه توسط آدرس مخصوصی (Domain) از طریق اینترنت قابل دسترسی میباشند. این صفحهها میتواند حاوی اخبار، تصاویر ، اطلاعات علمی و تجاری ، تبلیغات و … باشد.
3- Domain یا نام دامنه:
نام بینالمللی مخصوصی كه برای هر وب سایت ثبت میشود و به عنوان آدرس آن سایت محسوب میگردد.
4- Web Host میزبان وب:
میزبان وب به كامپیوتری گفته میشود كه اطلاعات یك یا چند وب سایت بر روی آن قرار میگیرد و هنگامی كه كاربری در مرورگر وب خود ، آدرس سایت مورد نظر را را وارد میكند ، مرورگر كامپیوتر شخصی كاربر از طریق خط تلفن و یا آنتنهای ماهوارهای با وب سرور ( Web Server ) كه بر روی آن میزبان نصب شده است ارتباط برقرار نموده و صفحات مورد نظر را به نمایش در میآورد.
5- Web Server یا وب سرور:
به نرم افزاری گفته میشود كه بر روی كامپیوتر میزبان نصب شده و صفحات وبِ درخواستی مرورگرهای وب را برای آنها ارسال مینماید. البته اغلب از میزبان وب به عنوان وب سرور نام برده میشود كه این از نظر تكنیكی صحیح نمیباشد.
6- Static Page یا صفحهی ثابت:
صفحهی وبی میباشد كه مطالب داخل آن برای مراجعه كننده ثابت هستند وهمچنین برای تمام كاربران اینترنت به یك صورت نمایش داده میشوند.
7- Dynamic Page یا صفحهی پویا:
به صفحهی وبی گفته میشود كه مطالب و محتویات آن متغیر هستند و به درخواست كاربران در آنها اطلاعات متفاوتی نمایش داده شده و نیز امكان وارد كردن اطلاعاتی توسط كاربران اینترنت در آنها میسر میباشد . برای تولید این صفحهها نیاز به برنامه نویسیهای خاصی میباشد.
8- Home Page یا صفحه اصلی:
صفحهی اصلی و ابتدایی یك وب سایت كه بازدید كننده وب سایت آن را در ابتدا مشاهده مینماید. این صفحه شامل ، اخبار مهم ،تصاویر اولیه ، پیوندهایی به بخش های مختلف آن سایت و نیز پیوندهایی به سایتهای دیگر و یا تبلیغات دارندهی وِب سایت میباشد.
9- Intro یا اینترو:
انیمیشنی است كه در ابتدای وب سایت جهت جذاب تر شدن ، تاثیر تبلیغاتی بیشتر و خوش آمد گویی به كاربران نمایش داده میشود.
10- Flash Site یا سایت فلش:
وب سایتی است كه به شكل كامل و یا در بعضی از بخشها با استفاده از صدا ، انیمیشن و … توسط نرمافزارهای خاصی ساخته میشود.
11- HTML یا اچ تی ام ال:
HTML در حقیقت زبان اصلی در طراحی وب و پل ارتباطی بین طراح و مرورگر وب است. امروزه از نسخه جدیدتر HTML که XHTMLنام دارد استفاده میشود. با استفاده از کدنویسی صحیح و استاندارد XHTML، میتوان اطمینان داشت که وبسایت طراحی شده در مرورگرهای مختلف با کمترین مشکلات نمایش داده خواهد شد.
12- CSS یا سی اس اس:
CSS ابزاریست جهت قالببندی، رنگبندی و ایجاد جلوههای تصویری و گرافیکی در صفحات HTML. استفاده از CSS اعمال تغییرات جدید گرافیکی را برای دارنده وبسایت بسیار آسان میکند.
13- ASP ای اس پی:
ASP یک زبان برنامهنویسی تحت وب سمت سرور است که توسط شرکت مایکروسافت گسترش یافته است.ورژن جدیدتر ASP، که بسیار پیشرفتهتر از ورژن قبلی است ASP.NET نام دارد. از زبانهای برنامهنویسی تحت وب برای ایجاد تعامل با کاربر و طراحی صفحات داینامیک استفاده میشود
14- PHP یا پی اچ پی:
PHP نیز مانند ASP یک زبان برنامهنویسی وب سمت سرور است. تفاوت اصلی بین PHP وASP در "Open Source" یا "کد باز" بودنPHP است. هر یک از این دو زبان قابلیتهای گوناگونی دارنند که بسته به نیاز مشتری و امکانات سرویسدهنده وب قابل استفاده است.
15- JS یا جاوا اسکریپت:
JavaScript (جاوا اسکریپت) یک زبان کدنویسی سمت کاربر است. بر خلاف زبان های کدنویسی سمت سرور که توسط سرور اجرا می شوند جاوااسکریپت توسط مرورگر کاربر اجرا می شود.
16- AJAX یا آژاکس:
AJAX مجموعه ای از روش ها و تکنولوژی های کدنویسی سمت کاربر است. با استفاده از ایجکس برای بارگذاری اطلاعات بخشی از صفحه وب سایت نیازی به بارگذاری مجدد کل صفحه نیست.
17- W3C یا دبلیو تیری سی:
مرجع جهانی تعیین استانداردها و راهبردهای وبW3C نام دارد. W3C از سال 1994 فعالیت خود را آغاز نموده و گسترش قوانین در جهت پیشرفت وب را در دستور کار خود قرار داده است. از اعضایW3C میتوان مایکروسافت، اپل، سان مایکروسیستمز و آی بی ام را نام برد.
18- SEO یا سئو:
به فرآیند بالا بردن رتبه وبسایت ها در موتورهای جستجوی وب تکنیکهای SEO گفته میشود. SEO ارتباط مستقیمی با تکنیکهای طراحی سایت و کدنویسی صحیح دارد.
19- Robot یا ربات:
ربات های خودکار موتور های جستجو که گاهی با نام spider یا crawlers شناخته می شوند در واقع کاوشگران دنیای وب هستند. حتما شما هم تا بدین روز در این اندیشه بوده اید که ربات ها مانند کاوشگران واقعی می توانند از هر مانعی عبور کنند یا بروی هر گذر گاهی پل بزنند اما در واقع این یک طرز فکر اشتباه بوده است ، بر خلاف آنچه تصور می شود آن ها آن قدرت کافی را بای انجام این کار ندارند. آنها در طراحی سایت فرقی میان یک فریم ، یک عکس و یا فلش نمی گذارند ، آن ها نمی توانند مانند انسان برای دسترسی به یک صفحه وب که با کلمه عبور محافظت شده ، کلمه عبور وارد کنند. در واقع ربات ها در معقوله تنها و تنها محتوا و لینک را می شناسند نه چیز دیگر.
· نحوه عملکرد ربات ها اکثراً بدین صورت است:
1. موتوری که صفحات وب را می یابد.
2. شناسایی صفحات جدید پس از طراحی سایت.
3. شناسایی صفحه هایی که قبلاً پیدا شده و اکنون تغییر کرده اند.
4. به دو روش عمقی و عرضی ارزیابی می شوند.
5. در روش عمقی نه تنها سایت اصلی بلکه صفحات فرعی آن صفحات را نیز می یابد.
6. در روش عرضی بیشتر سایت های اصلی تر را می یابد.
منبع: تارنما